home > Hoe werkt de kaarteditor

Hoe werkt de kaarteditor

Let op! Vanaf 10-09-2018 is er een nieuwe kaarteditor beschikbaar. Hier zal zo snel mogelijk de uitleg van volgen.

Het bewerken van een kaartje in de editor is helemaal niet zo moeilijk. Ook kun je je eigen geboortekaartjes, trouwkaarten, uitnodigingen enz. ontwerpen.
Lees de instructies goed door voordat je aan de slag gaat. Vooral punt 2 afbeeldingen uitvullen bij afbeelding bewerken is belangrijk om fouten tijdens het drukken te voorkomen.
De kaarteditor werkt het beste op een pc of laptop.

Klik op het kaartje van je keuze en kies vervolgens "Maak deze kaart"
Het kaartje wordt nu geopend in de online editor:

1. Zorg dat je eerst een account aanmaakt en bent ingelogd, zo kun je je kaartje tussentijds opslaan, achteraf bewerken en na een proefdruk nog verder bewerken of hetzelfde kaartje opnieuw bestellen.
2. Met het hulpraster kun je een raster toevoegen om teksten en afbeeldingen te kunnen uitlijnen, je kunt het raster ook weer uitschakelen door nogmaals op het icoontje te klikken.
3. Met dit schuifje kun je de kaart inzoomen en uitzoomen.
4. Dit zijn de pagina's van de kaart, je kunt door de kaart bladeren door op de pagina's te klikken of vorige stap of volgende stap aan te klikken.
5. Bij het tabblad tekst kun je teksten toevoegen of bewerken.
6. Bij het tabblad afbeeldingen en versieringen kun je eigen foto's of afbeeldingen toevoegen of een keuze maken uit onze eigen achtergronden en clipart om aan je kaart toe te voegen.
7. Bij het tabblad afbeelding bewerken kun je een geselecteerde achtergrond of afbeelding bewerken.
8. Verander de achtergrondkleur bij het tabblad achtergrond, dit kan alleen als er geen gebruik is gemaakt van een achtergrondafbeelding zonder transparantie.
9. Ben je tevreden over je ontwerp of wil je er later mee verder gaan, dan kun je bij het tabblad ontwerp opslaan je ontwerp een naam geven en opslaan in je eigen collectie.


Teksten toevoegen of bewerken:

Klik bij het tabblad tekst op de knop "voeg tekst toe", de teksteditor wordt geopend in het tabblad en in de kaart verschijnt een tekstvak met een rood streepjeskader.
Je kunt het tekstvak met je cursor verschuiven, met het pijltje rechtsonder vergroten of verkleinen of via het kruisje rechtsboven weg klikken.
Een bestaande tekst kun je bewerken door met de cursor op het betreffende tekstvak te klikken. Ook dit tekstvak kun je verschuiven, in grootte aanpassen of verwijderen.
Nu de teksteditor geopend is zie je in het tablet tekst verschillende opties:

1. Nieuw tekstvak toevoegen om nieuwe tekst toe te voegen.
2. Bestaand tekstvak geselecteerd. Je kunt deze tekst nu bewerken. De tekst verschuiven, het formaat van het tekstvak aanpassen of het tekstvak verwijderen.
3. Hier vul je je tekst in. De tekst verschijnt automatisch in het tekstvak in de kaart.
4. Klik op lettertype kiezen om een keuze te maken uit onze lijst lettertypes. Je kunt hier ook het geselecteerde lettertype vinden van het huidige tekstvak (handig om verderop in de kaart te gebruiken).
5. Kleur van de tekst. Je kunt een van de standaardkleuren kiezen of een eigen kleurcode invullen bij custom.
6. Lettergrootte bepalen; je kunt een getal intypen of de lettergrootte via het schuifje bepalen.
Pas het tekstvak in de kaart aan bij het formaat tekst. Bij te kleine tekstvakken wordt de tekst niet helemaal weergegeven en bij een te groot tekstvak zijn andere afbeeldingen of teksten mogelijk moeilijk te selecteren. Gebruik eventueel het raster om je tekst weer mooi uit te lijnen in de kaart.
7. Bij transparantie kun je instellen of je de tekst transparant wilt maken en in hoeveel procent.
8. Bij uitlijning vind je verschillende opties om de tekst binnen het tekstvak uit te lijnen.
9. Met de knopjes draaien kun je de tekst in stappen van 5 graden naar links of rechts draaien.
10. Door de schuifbalk rechts van de teksteditor naar beneden te schuiven vind je de knopjes plaatsing.
Een kaart kan uit allerlei losse laagjes zoals teksten en afbeeldingen bestaan. Met het eerste plaatsingsknopje plaats je de geselecteerde laag bovenaan en met het tweede knopje naar de achtergrond. Door verschillende elementen/laagjes te selecteren en de plaatsingsknopjes te gebruiken kun je zelf de volgorde van de laagjes bepalen. 
Wil je een tekst selecteren maar lukt dit niet omdat er een ander laagje in de weg zit, gebruik dan ook de plaatsingsknopjes om je gekozen tekst bovenaan te krijgen door eerst het element dat in de weg zit (afbeelding of tekst) te selecteren. Je kunt daarna de oorspronkelijke volgorde weer herstellen.

Tips:

  • Wil je in een tekst meerdere kleuren, lettertypes of lettergrootten gebruiken dan moet je voor elke kleur, lettertype of grootte een nieuw tekstvak aanmaken.
  • Sommige sierlijke (fijne) lettertypes worden in groot formaat niet mooi afgedrukt. Dit is in de editor helaas niet zichtbaar. Bestel daarom altijd eerst een proefdruk voordat je een eindbestelling plaatst.
  • Kleine teksten zoals NAW gegevens kun je het beste in een duidelijk lettertype typen, anders is de tekst mogelijk niet goed leesbaar na het drukken. Ook hiervoor is een proefdruk aan te bevelen.
  • Zet teksten niet te dicht langs de randen. Er is altijd kans op een hele kleine foutmarge tijdens het snijden waardoor het zonde zou zijn als een tekst daardoor niet volledig wordt weergegeven. Gebruik het raster om de afstanden te bepalen. Blijf je aan alle kanten minimaal 1 rastervakje van de buitenkant af dan ben je altijd verzekerd van een goede weergave van je tekst.
  • Sommige kaarten zijn voorzien van voorbeeldtekst met een afbeeldingseffecten, deze tekst kun je zelf niet aanpassen. Je kunt de tekst verwijderen en zelf een eigen tekst toevoegen of contact met ons opnemen om jouw tekst door een afbeeldingseffect (bijvoorbeeld gouden glitter) te laten voorzien. Hiervoor moet je het kaartje altijd eerst opslaan in je account.
  • Selecteer een tekst om informatie over het lettertype, formaat, of kleur te vinden. Deze gegevens kun je verderop in de kaart ook toepassen.
  • Controleer je teksten goed op correctheid en compleetheid voordat je gaat bestellen.

 


 

Afbeeldingen en versieringen

Klik op het tabblad Afbeeldingen en versieringen om afbeeldingen aan je kaart toe te voegen.

1. Klik op de knop voeg foto toe om een eigen foto of afbeelding vanaf je computer te uploaden. Gebruik uitsluitend afbeeldingen van een hoge kwaliteit en resolutie.
2. Klik op dit menu om uit verschillende categorieën achtergronden te kiezen.
3. Bij clipart kun je allerlei leuke afbeeldingen vinden om aan je kaartje toe te voegen.

 


 

Afbeelding bewerken

Net als bij de tekst kun je afbeeldingen selecteren door erop te klikken. Je kunt afbeeldingen verschuiven, vergroten of verkleinen of verwijderen. Als de afbeelding is geselecteerd opent het tabblad afbeelding bewerken.

1. Met de plaatsingsknopjes kun je de volgorde van de lagen van de kaart bepalen. Soms moet je afbeeldingen of teksten van laag veranderen om de gewenste afbeelding te kunnen selecteren. Met het eerste knopje breng je de geselecteerde afbeelding helemaal naar boven en met het tweede knopje verdwijnt de afbeelding naar de achtergrond.
Wil je bijvoorbeeld zoals bij het bovenstaande kaartje je eigen foto toevoegen dan kun je de voorbeeldfoto verwijderen en je eigen foto toevoegen. Je eigen foto wordt automatisch als bovenste laag geplaatst. Om het plakband zoals in het voorbeeld op je foto te krijgen moet je het plakband selecteren en met het plaatsingsknopje naar de bovenste laag verschuiven.
Ook bij kaartjes waarbij een foto achter een kader geplaatst wordt, moet je de foto nadat je hem passend op het kader hebt gezet via de plaatsingsknopjes achter het kader verschuiven.
2. Bij kaarten met achtergrondafbeeldingen is het belangrijk om de achtergrond altijd goed uit te vullen. Om de kaartjes correct te kunnen drukken wordt gebruikt gemaakt van enkele millimeters afloop om elke kaartzijde. Dit afloopgedeelte is in de editor helaas niet zichtbaar. Het is echter nodig dat de achtergrond iets groter is en gelijkmatig verdeeld wordt in de editor om witte randen bij het drukken te voorkomen. Klik bij achtergronden of beeldvullende afbeeldingen daarom altijd eerst op uitvullen voordat je de kaart bestelt. Het komt regelmatig voor dat achtergrondafbeeldingen per ongeluk worden verschoven terwijl dat niet zichtbaar is in de editor. Echter kunnen wij geen garantie geven op fouten die ontstaan door niet goed uitgevulde achtergronden.
3. Met de knopjes draaien kunnen afbeeldingen in stappen van 5 graden naar links of rechts worden gedraaid.
4. Bij transparantie kun je afbeeldingen of foto's transparant maken door een percentage in te vullen of het schuifje te bewegen.
Voordat je een foto achter een kader plaatst is het soms handig om eerst de foto wat transparanter te maken om te controleren of de foto goed achter het kader zal verschijnen. Staat de foto goed, zet dan de transparantie weer terug naar 0.
5. Heel veel afbeeldingen en achtergrondpatronen kunnen naar wens van kleur worden veranderd. Klik op de gewenste kleur om de geselecteerde afbeelding om te kleuren. Soms kan het handig zijn om eerst de volgorde van de laagjes te veranderen om de gewenste achtergrond te kunnen selecteren.
Ook heel veel afbeeldingen die je via de clipart kunt toevoegen kunnen in elke gewenste kleur veranderd worden.

 


 

Achtergrond

Wil je de achtergrondkleur veranderen? Klik dan op het tabblad achtergrond. Een achtergrondkleur kun je toevoegen of wijzigen bij kaartjes zonder beeldvullende achtergrondafbeelding of met een gedeeltelijk transparant patroon. Kies de een van de standaardkleuren of vul je eigen kleurcode in om de achtergrondkleur naar wens aan te passen.
ook zijn er enkele achtergrondpatronen beschikbaar die je in de gewenste kleur aan je kaart kunt toevoegen.

 


 

Ontwerp opslaan

Ben je tevreden met je ontwerp of wil je er later mee verder gaan, klik dan op het tabblad opslaan.
Geef je ontwerp een naam en sla het kaartje op in je account. Je kunt je kaartje in je account bij eigen collectie weer oproepen.
Wil je meerdere versies van je kaartje opslaan, geef dan elke versie een eigen naam. Overschrijf je een bestaand kaartje dan kun je helaas niet meer terug naar de voorgaande versie.

Advies: Bestel altijd eerst een proefdruk om je ontwerp te controleren!

 


 

 

Prijscalculator ×

Kies een categorie

Soort kaart

Formaat

Papiersoort

Enveloppen

Aantal kaarten

Aantal enveloppen

Totaalprijs: