Hoe werkt de kaarteditor

Hoe werkt de kaarteditor

Het bewerken van een kaartje in de editor is helemaal niet zo moeilijk. Ook kun je je eigen geboortekaartjes, trouwkaarten, uitnodigingen enz. ontwerpen.
Lees de instructies goed door voordat je aan de slag gaat. Vooral het punt afbeeldingen uitvullen bij afbeelding bewerken is belangrijk om fouten tijdens het drukken te voorkomen.
De kaarteditor werkt het beste op een pc of laptop in combinatie met Google Chrome.

Zorg dat je eerst een account aanmaakt en bent ingelogd, zo kun je je kaartje tussentijds opslaan, achteraf bewerken en na een proefdruk nog verder bewerken of hetzelfde kaartje opnieuw bestellen.

Klik op het kaartje van je keuze en kies vervolgens "Bewerk deze kaart"
Het kaartje wordt nu geopend in de online editor:

Desktop

1. Als je op de drie puntjes klikt opent de tab "menu", hier kun je het kaartje opslaan in je eigen collectie.
2. Met de pijltjes vorige en volgende kun je een stap terug of vooruit, handig als je een foutje hebt gemaakt.
3. Rechtsboven vind je handige tools zoals raster aan/uitzetten, knippen, plakken en kopieren.
4. Gebruik het raster om afbeeldingen en teksten te centreren.
5. Met de zoomknop rechtsonder kun je je kaartje uitvergroot weergeven.
6. Bij het tablad tekst kun je teksten toevoegen en aanpassen.
7. Tablad afbeeldingen en versieringen: Bewerk afbeeldingen, voeg afbeeldingen toe uit onze clipart of upload je eigen afbeeldingen en foto's.
9.  Tablad achtergrond: Pas de achtergrondkleur of achtergrondafbeelding aan of voeg een eigen achtergrondafbeelding toe.
10. Tevreden met je creatie? Klik dan op bekijk voorbeeld en bestel je kaartje. Vergeet niet eerst je ontwerp op te slaan.

Mobiel

1. Als je op de drie puntjes klikt opent de tab "menu", hier kun je het kaartje opslaan in je eigen collectie.
2. Met de pijltjes vorige en volgende kun je een stap terug of vooruit, handig als je een foutje hebt gemaakt.
3. Klik op een afbeelding in de kaart en open handige tools zoals knippen, plakken, kopieren, kleur aanpassen, vervangen, volgorde van de lagen, bijsnijden, opvullen, spiegelen, draaien, tranparantie.
4. Klik op een tekstvak en open alle tools op de tekst aan te kunnen passen.
5. Via de plus rechtsonder kun je afbeeldingen toevoegen, tekstvakken maken, achtergronden toevoegen en eigen foto's uploaden.
6. Tevreden met je creatie? Klik dan op bekijk voorbeeld en bestel je kaartje. Vergeet niet eerst je ontwerp op te slaan.

 


 

Teksten toevoegen of bewerken:

Bestaande teksten kun je aanpassen, maar je kunt ook zelf teksten toevoegen d.m.v. het toevoegen van een tekstvak.
Als je een tekstvak verplaatst richting het midden dan verschijnt een soort magnetische verticale en/of horizontale lijn die als een soort magneet vastklikt. Je kunt je tekst op deze manier netjes in het midden uitlijnen.
Je kunt een keuze maken uit een groot aantal fonts in de editor. Gebruik bij voorkeur 2 tot 3 lettertypes die mooi bijelkaar passen om een subtiel geheel te maken.
Kies bij kleuren een van de standaardkleuren, een van de foliekleuren of voeg een kleur naar keuze toe d.m.v. een hexcode (#).
De lettergrootte kun je zelf bepalen. Via een proefdruk kun je controleren of de teksten niet te groot of te klein zijn en of alle teksten goed leesbaar zijn. Onze tip: maak gebruik van genoeg witruimte om een rustig beeld te creëeren.
Verder zijn er nog allerlei opties om je tekst aan te passen zoals: spiegelen, draaien, uitlijnen, regelhoogte, tranparantie en stijl.

Wil je een tekst selecteren maar lukt dit niet omdat er een ander laagje in de weg zit, gebruik dan de knopjes van de laagvolgorde om je gekozen tekst bovenaan te krijgen door eerst het element dat in de weg zit (afbeelding of tekst) te selecteren. Je kunt daarna de oorspronkelijke volgorde weer herstellen. Teksten en afbeeldingen met folie bevinden zich altijd bovenaan.

 

Tips:

  • Sommige sierlijke (fijne) lettertypes worden in groot formaat niet mooi afgedrukt. Dit is in de editor helaas niet zichtbaar. Bestel daarom altijd eerst een proefdruk voordat je een eindbestelling plaatst.
  • Kleine teksten zoals NAW gegevens kun je het beste in een duidelijk lettertype typen, anders is de tekst mogelijk niet goed leesbaar na het drukken. Ook hiervoor is een proefdruk aan te bevelen.
  • Zet teksten niet te dicht langs de randen. Er is altijd kans op een hele kleine foutmarge tijdens het snijden waardoor het zonde zou zijn als een tekst daardoor niet volledig wordt weergegeven. Gebruik het raster om de afstanden te bepalen. Blijf je aan alle kanten minimaal 1 rastervakje van de buitenkant af dan ben je altijd verzekerd van een goede weergave van je tekst.
  • Selecteer een tekst om informatie over het lettertype, formaat, of kleur te vinden. Deze gegevens kun je verderop in de kaart ook toepassen.
  • Controleer je teksten goed op correctheid en compleetheid voordat je gaat bestellen. Eenmaal bestelde kaarten zijn achteraf meestal niet meer aan te passen.

 


 

Afbeeldingen en versieringen

Voeg afbeeldingen toe of bewerk afbeeldingen in de kaart.

-Klik op de knop " upload een eigen afbeelding"  om een eigen foto of afbeelding vanaf je computer te uploaden. Gebruik uitsluitend afbeeldingen van een hoge kwaliteit en resolutie.
-In onze beeldbank vind je allerlei leuke afbeeldingen die je kan toevoegen aan je kaart.
-Afbeeldingen bewerken; je kunt de transparantie van de afbeelding instellen, de afbeelding draaien, horizontaal en/of verticaal spiegelen, de kleur aanpassen, de afbeelding horizontaal en verticaal uitvullen over het hele ontwerp, de volgorde van de lagen bepalen (dit is soms handig als je een eigen foto toevoegd, maar de foto onder een tekst, kader of andere afbeelding wilt plaatsen), bovendien kun je een afbeelding knippen, kopieeren en plakken, je kunt afbeeldingen ook op andere pagina's van het kaartje plakken.

 


 

Achtergrond

Wil je de achtergrondkleur veranderen? Klik dan op het tabblad achtergrond. Een achtergrondkleur kun je toevoegen of wijzigen bij kaartjes zonder beeldvullende achtergrondafbeelding of met een gedeeltelijk transparant patroon. Kies de een van de standaardkleuren of vul je eigen kleurcode in om de achtergrondkleur naar wens aan te passen.
ook zijn er enkele achtergrondpatronen beschikbaar die je in de gewenste kleur aan je kaart kunt toevoegen.

Zorg dat een achtergrondafbeelding altijd goed uitgevuld is door op de knopjes horizontaal en verticaal uitvullen te klikken. Je ziet de geselecteerde achtergrondafbeelding dan aan alle zijdes gelijk ruim buiten het ontwerp gemarkeerd. Dit is erg belangrijk omdat de achtergronden met afloop gedrukt worden. Staan de achtergronden niet goed uitgevuld dan kun je lelijke witte randjes op je kaarten krijgen.

Bij sommige kaarten staat de achtergrond vast in de kaart en kun je deze niet aanpassen.

 


 

Ontwerp opslaan

Ben je tevreden met je ontwerp of wil je er later mee verder gaan, klik in het menu op opslaan.
Geef je ontwerp een naam en sla het kaartje op in je account. Je kunt je kaartje in je account bij eigen collectie weer oproepen.
Wil je meerdere versies van je kaartje opslaan, geef dan elke versie een eigen naam. Overschrijf je een bestaand kaartje dan kun je helaas niet meer terug naar de voorgaande versie.

 


 

Advies: Bestel altijd eerst een proefdruk om je ontwerp te controleren!