Hoe werkt de kaarteditor
Babyjewels > Hoe werkt de kaarteditor

Hoe werkt de kaarteditor

Het bewerken van een kaartje in de editor is helemaal niet zo moeilijk. Ook kun je je eigen geboortekaartjes, trouwkaarten, uitnodigingen enz. ontwerpen.
Lees de instructies goed door voordat je aan de slag gaat. Vooral het punt afbeeldingen uitvullen bij afbeelding bewerken is belangrijk om fouten tijdens het drukken te voorkomen.
De kaarteditor werkt het beste op een pc of laptop.

Zorg dat je eerst een account aanmaakt en bent ingelogd, zo kun je je kaartje tussentijds opslaan, achteraf bewerken en na een proefdruk nog verder bewerken of hetzelfde kaartje opnieuw bestellen.

Klik op het kaartje van je keuze en kies vervolgens "Maak deze kaart"
Het kaartje wordt nu geopend in de online editor:

 

 

1. Als je op menu klikt opent de tab "menu", hier kun je het kaartje opslaan in je eigen collectie.
2. Met de pijltjes vorige en volgende kun je een stap terug of vooruit, handig als je een foutje hebt gemaakt.
3. Handige tools om te knippen, plakken en kopieren.
4. Gebruik het raster om afbeeldingen en teksten te centreren.
5. Met de zoomknop kun je je kaartje uitvergroot weergeven.
6. Hier kun je terug gaan naar de homepage, sla je kaartje wel eerst even op voordat je de editor verlaat.
7. Bij het tablad tekst kun je teksten toevoegen en aanpassen.
8. Bewerk afbeeldingen, voeg afbeeldingen toe uit onze clipart of upload je eigen afbeeldingen en foto's.
9. Pas de achtergrondkleur of achtergrondafbeelding aan of voeg een eigen achtergrondafbeelding toe.
10. Tevreden met je creatie? Klik dan op bekijk voorbeeld en bestel je kaartje. Vergeet niet eerst je ontwerp op te slaan.


 

Teksten toevoegen of bewerken:

Klik bij het tabblad tekst op de knop "voeg tekst toe", de teksteditor wordt geopend in het tabblad en in de kaart verschijnt een tekstvak met een blauw kader.
Je kunt het tekstvak met je cursor verschuiven, met het pijltje rechtsonder vergroten of verkleinen of via het kruisje rechtsboven weg klikken.
Een bestaande tekst kun je bewerken door met de cursor op het betreffende tekstvak te klikken. Ook dit tekstvak kun je verschuiven, in grootte aanpassen of verwijderen.
Nu de teksteditor geopend is zie je in het tabblad tekst verschillende opties:

 

-Nieuw tekstvak toevoegen om nieuwe tekst toe te voegen.
-Bestaand tekstvak geselecteerd met een blauw randje eromheen. Je kunt deze tekst nu bewerken. De tekst verschuiven, het formaat van het tekstvak aanpassen of het tekstvak verwijderen.
-Hier vul je je tekst in. De tekst verschijnt automatisch in het tekstvak in de kaart.
-Klik op lettertype kiezen om een keuze te maken uit onze lijst lettertypes. Je kunt hier ook het geselecteerde lettertype vinden van het huidige tekstvak (handig om verderop in de kaart te gebruiken).
-Lettergrootte bepalen; je kunt een getal intypen of de lettergrootte via het schuifje bepalen.
Pas het tekstvak in de kaart aan bij het formaat tekst. Bij te kleine tekstvakken wordt de tekst niet helemaal weergegeven en bij een te groot tekstvak zijn andere afbeeldingen of teksten mogelijk moeilijk te selecteren. Gebruik eventueel het raster om je tekst weer mooi uit te lijnen in de kaart.
-Kleur van de tekst. Je kunt een van de standaardkleuren kiezen of een eigen kleurcode invullen bij custom.
-Bij transparantie kun je instellen of je de tekst transparant wilt maken en in hoeveel procent.
-Bij uitlijning vind je verschillende opties om de tekst binnen het tekstvak uit te lijnen.
-Met de knopjes draaien kun je de tekst in stappen van 10 graden naar links of rechts draaien.
-Bij spiegelen kun je de tekst horizontaal en/of verticaal spiegelen.
-Met de knopjes bij volgorde kun je de tekstlaag onder of boven een andere laag plaatsen.
Een kaart kan uit allerlei losse laagjes zoals teksten en afbeeldingen bestaan. Met het eerste plaatsingsknopje plaats je de geselecteerde laag bovenaan en met het tweede knopje naar de achtergrond. Door verschillende elementen/laagjes te selecteren en de plaatsingsknopjes te gebruiken kun je zelf de volgorde van de laagjes bepalen. 
Wil je een tekst selecteren maar lukt dit niet omdat er een ander laagje in de weg zit, gebruik dan ook de plaatsingsknopjes om je gekozen tekst bovenaan te krijgen door eerst het element dat in de weg zit (afbeelding of tekst) te selecteren. Je kunt daarna de oorspronkelijke volgorde weer herstellen.

 

Tips:

  • Wil je in een tekst meerdere kleuren, lettertypes of lettergrootten gebruiken dan moet je voor elke kleur, lettertype of grootte een nieuw tekstvak aanmaken.
  • Sommige sierlijke (fijne) lettertypes worden in groot formaat niet mooi afgedrukt. Dit is in de editor helaas niet zichtbaar. Bestel daarom altijd eerst een proefdruk voordat je een eindbestelling plaatst.
  • Kleine teksten zoals NAW gegevens kun je het beste in een duidelijk lettertype typen, anders is de tekst mogelijk niet goed leesbaar na het drukken. Ook hiervoor is een proefdruk aan te bevelen.
  • Zet teksten niet te dicht langs de randen. Er is altijd kans op een hele kleine foutmarge tijdens het snijden waardoor het zonde zou zijn als een tekst daardoor niet volledig wordt weergegeven. Gebruik het raster om de afstanden te bepalen. Blijf je aan alle kanten minimaal 1 rastervakje van de buitenkant af dan ben je altijd verzekerd van een goede weergave van je tekst.
  • Sommige kaarten zijn voorzien van voorbeeldtekst met een afbeeldingseffecten, deze tekst kun je zelf niet aanpassen. Je kunt de tekst verwijderen en zelf een eigen tekst toevoegen of contact met ons opnemen om jouw tekst door een afbeeldingseffect (bijvoorbeeld gouden glitter) te laten voorzien. Hiervoor moet je het kaartje altijd eerst opslaan in je account.
  • Selecteer een tekst om informatie over het lettertype, formaat, of kleur te vinden. Deze gegevens kun je verderop in de kaart ook toepassen.
  • Controleer je teksten goed op correctheid en compleetheid voordat je gaat bestellen.

 


 

Afbeeldingen en versieringen

Klik op het tabblad Afbeeldingen en versieringen om afbeeldingen aan je kaart toe te voegen of een geselecteerde afbeelding te bewerken.

-Klik op de knop " upload een eigen afbeelding"  om een eigen foto of afbeelding vanaf je computer te uploaden. Gebruik uitsluitend afbeeldingen van een hoge kwaliteit en resolutie.
-Bij "zoek in onze afbeeldingen"  kun je allerlei leuke afbeeldingen vinden om aan je kaartje toe te voegen.
-Afbeeldingen bewerken; je kunt de transparantie van de afbeelding instellen, de afbeelding draaien, horizontaal en/of verticaal spiegelen, de kleur aanpassen, de afbeelding horizontaal en verticaal uitvullen over het hele ontwerp, de volgorde van de lagen bepalen (dit is soms handig als je een eigen foto toevoegd, maar de foto onder een tekst, kader of andere afbeelding wilt plaatsen), bovendien kun je in de balk bovenaan een afbeelding knippen, kopieeren en plakken, je kunt afbeeldingen ook op andere pagina's van het kaartje plakken.

 


 

Achtergrond

Wil je de achtergrondkleur veranderen? Klik dan op het tabblad achtergrond. Een achtergrondkleur kun je toevoegen of wijzigen bij kaartjes zonder beeldvullende achtergrondafbeelding of met een gedeeltelijk transparant patroon. Kies de een van de standaardkleuren of vul je eigen kleurcode in om de achtergrondkleur naar wens aan te passen.
ook zijn er enkele achtergrondpatronen beschikbaar die je in de gewenste kleur aan je kaart kunt toevoegen.

Zorg dat een achtergrondafbeelding altijd goed uitgevuld is door op de knopjes horizontaal en verticaal uitvullen te klikken. Je ziet de geselecteerde achtergrondafbeelding dan aan alle zijdes gelijk ruim buiten het ontwerp gemarkeerd. Dit is erg belangrijk omdat de achtergronden met afloop gedrukt worden. Staan de achtergronden niet goed uitgevuld dan kun je lelijke witte randjes op je kaarten krijgen.

 


 

Ontwerp opslaan

Ben je tevreden met je ontwerp of wil je er later mee verder gaan, klik links in het tablad menu op opslaan.
Geef je ontwerp een naam en sla het kaartje op in je account. Je kunt je kaartje in je account bij eigen collectie weer oproepen.
Wil je meerdere versies van je kaartje opslaan, geef dan elke versie een eigen naam. Overschrijf je een bestaand kaartje dan kun je helaas niet meer terug naar de voorgaande versie.

Advies: Bestel altijd eerst een proefdruk om je ontwerp te controleren!